Günümüzde her alanda yaşanan bilimsel, teknolojik, kültürel ve ekonomik gelişmeler,bütün sektörleri etkilemekte ve bu durum doğal olarak mesleki eğitimi de yakından ilgilendirmektedir. Görsel ve işitsel teknikler ve medya yapımcılığı sektöründe yaşanan hızlı ve teknolojik gelişmeler Grafik ve Fotoğraf alanını doğrudan etkilemektedir.Günümüzde mesleki eğitim, her yaşta ve her düzeyde bireye yönelik olarak her alanda farklı nitelikte araçlarla etkinliğini sürdürmektedir. İnsanlar arası iletişimi sağlayan araçlardan biri olan fotoğraf ve grafik sanatı, bu anlamda önemli bir yere sahiptir. Grafik ve fotoğraf sanatının temel işlevi bir mesajı iletmek, bir ürün ya da hizmeti tanıtmaktır. Bu çerçevede sektör ihtiyaçları doğrultusunda Grafik ve Fotoğraf alanı altında; "grafik" dalında öğretim programları hazırlanmıştır.Grafik alanı ile bireylere, öncelikle temel bilgileri içeren bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra çağımızın gereği olan insan ilişkileri, iletişim kurabilme, değişimlere ve teknolojiye uyum sağlayabilme, sistemleri anlayıp kullanabilme yeterliklerini kazandırmak hedeflenmiştir. ALANIN AMACI:Grafik alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN TANIMI:Grafik ve Fotoğraf alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLAR
1.GRAFİK
Tanımı: Bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla tasarımları elle ve bilgisayarla sanatsal ölçütler içinde hazırlama yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı: Grafik alanı altında grafikerlik mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI: Grafik alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Orta ve büyük ölçekli matbaa ve yayın kuruluşlarında,
2. Grafik tasarım stüdyolarında,
3. Reklam ajanslarında,
4. Televizyon, gazete vb. basın kuruluşları,
5. Bünyesinde tanıtım birimi bulunan tüm kurum ve kuruluşlarda vb.yerlerde çalışabilirler.
6.Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir. Grafik bölümünden mezun olan öğrenciler aldıkları eğitim ve kişisel eğitimleri doğrultusunda öncelikler reklâm ajanslarının creativ bölümlerinde grafik tasarımcı olarak iş imkânları bulabilirler.
7.Bununla birlikte; tasarım stüdyoları, matbaalar, televizyon ve radyo gibi yayın kuruluşları, gazete ve dergi grupları tanıtım ve organizasyon şirketleri, kendi bünyesinde tanıtım ve reklâmasyon yapan kurumsal firmalarda, internet ve web desing stüdyoları, fotoğraf ve animasyon stüdyoları, dijital baskı stüdyoları, bilimsel ve teknolojik illüstrasyon stüdyoları, endüstriyel tasarım, kutu ve ambalaj sektörü vb. gibi firmalarda iş imkanlarını bulabilirler. Saydığımız sektörlerde birinden ya da daha çoğundan iş bulabilirler; grafikerler, grafik tasarımcı, fotoğrafçı, bilgisayar operatörü, illüstratör, animatör, creativ directori, art director vb. sıfatıyla çalışabilirler.
8. Grafik Bölümü mezunlarımız çok sayıda değişik üniversitelerde bölüm eğitimlerine devam etmektedirler. En çok öğrenci verdiğimiz üniversiteler arasında Marmara Üniversitesi GSF, 9Eylül Üniversitesi GSF, Tekirdağ Namık Kemal GSF, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi GSF ve çeşitli özel üniversitelerin GSF' lerini sayabiliriz.